تغذیه صحیح و کاهش وزن

این وبلاگ جهت به اشتراک گذاشتن مطالب علمی به زبان ساده در خصوص تغذیه صحیح و کاهش وزن می باشد

تغذیه صحیح و کاهش وزن

این وبلاگ جهت به اشتراک گذاشتن مطالب علمی به زبان ساده در خصوص تغذیه صحیح و کاهش وزن می باشد

فواید غذاهای دریایی بر سلامتی

                                                   

محیط زیست دریایی تنوع زیستی عجیبی دارد و منبع مقدار زیادی از ملکول های فعال زیستی با پتانسیل بالا در اعمال داروسازی و بیوتکنولوژی است. استفاده بیولوژیکی محیط زیست دریایی از دهه ی اخیر شروع شده است. درحالی که اقیانوس ها، رودخانه ها و دریاچه ها برای هزاران سال است که برای حصول غذا استفاده می شود.آنالیز غذایی ایزوتوپ پایدار نشان میدهد که از ابتدای بشر، ترکیبات دریایی بخشی از رژیم غذایی انسان بوده است و کشت آبی ممکن است در چین 4000 سال قبل با کشت ماهی کپور معمولی ناشی شده باشد. در سال 2006، حدود 110 میلیون تن غذای دریایی از هر دو راه صید و کشت آبی به مراکز تجاری جهان عرضه شد واین ها حداقل 15% از نیاز متوسط 2.9 بیلیون فرد را به پروتئین حیوانی براورده میکند.

تحقیقات نشان داده است که غذاهای دریایی نقش های تغذیه ای دارد که باعث ارتقای سلامت انسان میشود. فواید سلامتی غذا های دریایی بطور اولیه و بدلیل کشف شیوع پائین بیماری های قلبی عروقی در گرینلند به طور خاص با دریافت بالای اسید های چرب بلند زنجیر چند غیر اشباع n3(n3PUFA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید ( EPA;C20:5n-3) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA;C22:6n-3) مرتبط است.

PUFA های دریایی به غذاهای غیر دریایی نیز راه یافته است و در رنجی از تولیدات غذایی شامل تولیدات غلات، لبنی و نوشیدنی بصورت تجاری در امده است. به هر حال شواهد علمی قابل توجهی نشان میدهند که سایر اجزا که در فواید سلامتی سهیم هستند در ارتباط با غذاهای دریایی هستند. بنابراین جدا کردن فوایدEPA و DHA از غذا های دریایی ممکن نیست پتانسیل کامل رژیم غذاهای دریایی را بگشاید.از آنجایی که  محصولات غذایی، ماهی، نرم تن صدف دار و جلبک یک محل طبیعی در مراکز تجاری غذایی جهانی دارند و درخواست برای این غذا ها ممکن است افزایش یابد بصورتی  که داده های پایه نتایج فواید سلامتی یک رژیم غنی از غذا های دریایی را حمایت میکند. این مرور، شواهد برای آثار سلامتی ترکیبلت گوناگونی که از غذا های آبی مشتق شده اند و روند آتی و احتمالات در مورد تولیدات غذایی دریایی را مورد بحث قرار میدهد.

غذاهای دریایی و پیشگیری از بیماری:

مصرف غذاهای دریایی به عنوان عامل محافظتی در برابر بیماری هایی که به شیوه ی زندگی برمیگردد شناخته شده که چالش های سلامتی را در بسیاری از کشور ها (در همه ی جهان صنعتی شده) ایجاد کرده است. شواهدی که فواید سلامتی مصرف غذاهای دریایی را حمایت میکند بطور عمده از مطالعات اپیدمیولوژیک مشتق شده است. خیلی از آزمایشات بالینی مکمل روغن ماهی را برای ارزیابی فواید سلامتی استفاده میکند.

شواهد زیادی نشان میدهد که غذاهای دریایی بویژه ماهی روغنی ،خطر بیماری های قلبی عروقی و حوادث قلبی عروقی را کاهش میدهد.یک متاآنالیز از مطالعات مشاهده ای مصرف ماهی و ارتباط با مرگ و میر بیماری کرونری قلب را ارزیابی کرد، دریافت که افرادی که ماهی را یکبار در هفته مصرف میکنند 15% کمتر در خطر هستند در مقایسه با افرادی که ماهی مصرف نمیکنند. یک گروه مشابه همچنین یک ارتباط عکس بین مصرف ماهی و سکته یافت. Mozaffarinو Rimدریافتند که یک مصرف معتدل ماهی (بطور مثال یک تا دو واحد در هفته ) بویژه ماهی غنی از EPAو DHAخطر مرگ کرونری را 36% و مرگ و میر کلی را 17% کاهش میدهد و یک دریافت روزانه mg250 از EPAو DHAبرای پیشگیری اولیه کافی مطرح شده است. در پیشگیری ثانویه رنج دریافت روزانه از 0.85 تا 4 گرم EPAو DHAآثار حفاظتی دارد.

داده های اپیدمیولوژیک از تحقیقات آینده نگر سکته در اروپا (EPIC) حاصل از مطالعه ی کوهورت نشان داد که در یک خمعیت انگلیسی مصرف کلی هر دو نوع ماهی سفید و روغنی با کاهش خطر دیابت مرتبط است.بطور قابل توجه در این مطالعه مصرف هفته ای 1 یا بیشتر از نرم تن صدف دار (میگو، خرچنگ دریایی، حلزون) با اتفزایش خطر دیابت ارتباط دارد. از نظر نویسنده این نتایج ممکن است وسوسه این پیشنهاد را ایجاد کند که این یافته ها ممکن است یک بایاس باشدو تحت تاثیر قرار گرفته باشد چون گروه مصرف کننده نرم تن صدف دار در میان سایر چیز ها همچنین الکل بیشتر مصرف میکردند و سطح کلسترول بالاتری داشتند و نمایه توده بدنی بالایی داشتند و نیز سیگار بیشتری میکشیدند.

مصرف کافی غذا های دریایی با فواید تکامل عصبی جنین ، نوزاد و تکامل شناختی کودکان و هوش بصری ارتباط داشته باشد. هرچند باقی ماندن این آثار در بزرگسالی اثبات نشده است. افزایش دریافت  EPAو DHAهمچنین با آثار محافظتی و تسلی علائم برای سایر بیماری های مختلف و شرایط بالینی شامل بیماری های التهابی مثل آرتریت روماتوئید و بیماری های التهابی شکم ،اشکال مختلف سرطان ، شرایط فیزیولوژیکی و کاهش شناخت ارتباط دارد.

یک پژوهش جدید در مورد فواید غذاهای دریایی و ترکیبات زیست فعال در منابع آبی در ارتباط با نتایج مختلف سلامتی بحث میکند.در یک ارزیابی جامع که توسط هیئت متخصصین بر روی فواید و خطرات مصرف غذاهای دریایی انجام شد ، شواهد برای اثرات مفید در مورد بیماری های قلبی عروقی نسبت به سایر نتایج سلامتی ،قوی تر مطرح شد.با این حال افزایش رتبه ی شواهد که با همه ی بیماری های مرتبط و شرایط پزشکی مرتبط است ممکن است در صورتی که آزمایشات ببیشتر ،بزرگتر و طولانی تر انجام شود یافت شود .

با وجود اینکه شواهد پایداری برای آثار مفید مصرف متعادل غذاهای دریایی در دسترس است، احتمال خطر ها و آثار متغیر در ارتباط با غذاهای دریایی هست.نگرانی اصلی، وجود آلودگی های زیست محیطی است. یک توجه خوب عمومی و علمی بر روی متیل مرکوری وجود دارد که ترکیبی است که در ماهی های درنده بزرگ مانند کوسه و اره ماهی بالاست. به علاوه دی اکین و پلی کلورینات بی فنل (polychlorinated biphenol) که در غذا های دریایی به خصوص ماهی چرب هست که برخی نگرانی ها راجع به آثار سلامتی مصرف غذاهای دریایی را زیاد میکند.مشورت های سلامتی بجا برای محدود کردن مصرف انواع خاص غذا های دریایی وجود دارد و برخی محققین بحث میکنند که سطح آلودگی های محیطی در برخی گونه ها ممکن است فواید n3 PUFAها را خنثی کند. برعکس، سایر ارزیابی های کمی و کیفی فواید و خطرات مصرف غذاهای دریایی گزارش میدهد که فواید غالب بر خطرات هستند به جز گونه های انتخاب شده اندکی و نمونه هایی از مناطق خاصی که از نظر آلودگی محیطی بالا هستند.

نقش های تغذیه ای غذا های دریایی و فعالیت های فیزیولوژیک مواد مغذی مشتق شده دریایی:

تنوع زیستی محیط زیست دریایی و تنوع غذاها این چالش را ایجاد کرده که نتایج بر روی ویژگی های تغذیه ای که برای همه ی غذاهای دریایی قابل قبول هستند را یکی کنند. با این وجود برخی نقش های تغذیه ای (شامل n3 PUFAها) ماهی و سایر غذاهای دریایی را از یک نقطه نمایش سلامت عمومی منحصر به فرد می کند.بطور کلی، غذا های دریایی ترکیب اسید های چرب مطلوبی دارد. EPAو DHAترکیب اصلی غذا های دریایی با فواید سلامتی ثابت شده است.هرچند گونه های دریایی سایر ترکیبات زیست فعال را نیز شامل میشود که از نظر نوع و غلظت از آنچه در منابع خاکی یافت میشود متفاوت است و این مواد مغذی ممکن است فواید خاصی را تامین کند و به فعالیت  n3 PUFA کمک کند.

پروتئین های ماهی شامل همه ی اسید های آمینه ی ضروری است، قابلیت هضم پذیری بالایی دارد و کیفیت بالایی را داراست. خواص زیست فعال پروتئین ها و پپتید های ماهی از هضم معدی رودی پروتئین های ماهی ناشی میشود که با فواید سلامتی مرتبط است.غذا های دریایی همچنین منبع عالی مواد مغذی ضروری از جمله مینرال ها و ویتامین هاست. ماهی روغنی نسبت بالایی از ویتامینD و مقداری ویتامینA دارد. از بین ویتامین های محلول در آب غذاهای دریایی غنی از ویتامین B12 است. ید و سلنیوم مینرال های ضروری هستند که به مقدتر زیادی در غذا های دریایی در مقایسه با گوشت پستانداران وجود دارد.سایر ترکیبات زیست فعال دریایی با آثار ترفیع دهنده سلامتی مرتبط هستندشامل تورین، فیتواسترول ها و آنتی اکسیدان ها و فسفولیپید ها.اساسا دو راه وجود دارد که مواد مغذی و ترکیبات زیست فعال در غذا های دریایی در تقویت سلامتی انسان سهیم باشد. نخست اینکه غذا های دریایی ممکن است مواد مغذی ضروری را تامین کنند و کمترین نیاز های دریافتی را پوشش دهند و بعنوان یک مفهوم، جلوی سوء تغذیه را بگیرند.دوم اینکه، غذاهای دریایی ممکن است ترکیبات زیست فعال را تامین کند که دقیقا ضروری مطرح نیستند اما مکانیسم های سلولی و ملکولی را تعدیل می کنند در راهی که فعالیت های فیزیولوژیکی و متعاقبا فواید سلامتی را بهبود میبخشد. بعلاوه افزایش دریافت غذاهای دریایی باعث جانشینی سایر اجزای غذا میشود. در یک مطالعه ی آینده نگر، 84136 زن پیگیری شدند، از یک مدل آماری استفاده کرند که دریافت انرژی را کنترل میکند، دریافتند که مصرف یک واحد در روز ماهی با 24% (95% فاصله اطمینان 6% تا 39%) کاهش خطر بیماری های کرونری قلب در مقایسه با مصرف یک واحد در روز گوشت قرمز مرتبط است. بنابراین برخی فواید سلامتی ممکن است با آثار جانشینی مثلا کاهش مصرف غذاهایی که آثار سلامتی کمتری دارند یا اصلا ندارند، توضیح داده شود.

لیپید های دریایی و اسید های چرب بلند زنجیر چند غیر اشباع n3:

ترکیب اسید های چرب غذاهای دریایی، مواد اولیه غذاهای دریایی و مکمل های غذایی بطور کلی با محتوای نسبت کم اسید های چرب اشباع (SFA)مشخص میشود.یک ارتباط بین دریافت بالای SFA و پیشرفت بیماری های قلبی عروقی بطور کلی پذیرفته شده است و این امر دریافت پائین SFA را توصیه میکند. هرچند آثار سلامتی غذاهای دریایی به n3 PUFAها نسبت داده میشود، مخصوصا EPAو DHA. این اسید های چرب آثار متعدی دارند و تولید طبیعی ترکیبات التهابی ، جریان خون و فعالیت غشایی را تحت تاثیر قرار میدهند و مطالعات اپیدمیولوژیکی و مداخله ای آثار پیشگیری کننده ی n3 PUFA ها را روی بیماری های مختلف نشان میدهد.

غذا های دریایی همچنین شامل مقدار زیادی اسید چرب تک غیر اشباع  (MUFA)هستند و ترکیب اسید های چرب گونه های ماهی استخراج شده از شمال اروپا مانند salmonو codو halibutو herringو capelinمعلوم میکند که این ماهی ها شامل 30% تا 60% MUFA هستند که بیشتر شامل پالمیتولئیک اسید (16:1n-7 ) اولئیک اسید (18:1n-9) ،ایکوزنوئیک اسید (20:1n-9) و اروسیک اسید (22:1n-9 ) است.هرچند مطالعات کمی پتانسیل سلامتی مرتبط با این MUFAها از منابع دریایی را کشف کردند.

α لینولنیک اسید و استئاریدونیک اسید:

α لینولنیک اسید (ALA, 18:3n-3 ) در منابع گیاهی مانندبذر کتان،هسته انگور، لوبیای سویا، و گردو فراوان است و اسید چرب ضروریn3 است و سرچشمه ی EPAو DPA(دوکوزا پنتانوئیک اسید) و DHA است.آنزیم 6-Δ دساچوراز بعنوان مرحله ی کاهنده ی سرعت در سنتز PUFAدراز زنجیر از ALA مطرح است و متابولیت 6-Δ دساچوراز استئاریدونیک اسید           (SDA, 18:4n-3) است بنابراین به راحتی به EPA تبدیل میشود.در سالهای اخیر از طریق بیوتکنولوژی پتانسیل افزایش تولید ALAو SDA در محصولات کشف شده است.

در افراد سالم ، حتی جانشینی مقدار زیادی ALA از طریق غذا فقط تاثیر کمی بر EPAو DPAپلاسما دارد و هیچ تاثیری بر سطح DHAپلاسما ندارد.هرچند مدت و دوز استفاده شده در این مطالعات بسیار متفاوت است و در یک مطالعه که دریافت ALA، 8.8 گرم در هر روز همراه با خوردن 40 گرم در روز محصولاتی که بر پایه بذر کتان بود به مدت 12 ماه افزایش یافت، EPA پلاسما 51% افزایش یافت در حالی که DHA با درمان تحت تاثیر قرار نگرفته بود.این احتمال میرود که تبدیل ALA به  n-3 PUFAدر مطالعات غذایی از رژیم غذایی ابتدایی متاثر میشود و این امر ممکن است برخی از مباحث را توضیح دهد.در موافقت با کاهش تبدیل  ALA به  n3PUFA،نتایج مطالعات کلینیکی قلب و عروق هیچ ارتباطی را بین ALA و خطر نقصان قلبی ،بی نظمی انقباض دهلیز ها و مرگ ناگهانی نشان نمیدهد.اگر چه یک متا آنالیز قبلی ارتباطی را بین دریافت بالای ALA و کاهش خطر انفارکتوس میوکاردیال غیر کشنده یافتند، مطالعات جدید منتشر شده هیچ کاهشی از حوادث قلبی عروقی را وقتی بیماران پیر با انفارکتوس میوکاردیال قبلی ALA بعلاوه درمان های دارویی دریافت میکردند نیافتند.


SDA غذایی نشان داده شده که باعث افزایش غلظت EPAو DPAدر گلبول های قرمز و فسفولیپید های پلاسما میشود همچنین به اندازه ی EPA غذایی کاراست.در حالی که غلظت DHAبا  SDAغذایی تحت تاثیر قرار نمیگیرد.نیاز به منابع تجدید شدنی n-3 PUFA و منابع دیگر برای n-3 PUFA مشتق شده از ماهی منجر به یک توجه نظر بیوتکنولوژی جدید برای تولید غذا های بر پایه گوشت و گیاه با افزایش محتوای SDA میشود. مرکز توجه این تحقیق گیاهان طبیعی، میکروب ها، copepods، جلبک و ارگانیسم های اصلاح شده ی ژنتیکی مختلف میباشد. اخیرا دیده شده که بیمارانی که روغن از لوبیای سویای اصلاح ژنتیکی شده مصرف میکنند، در مقایسه با گروهی از بیماران که مقداری از روغن سویا که با EPAدر کپسول جایگزین شده مصرف میکنند، افزایش قابل مقایسه ای در EPA گلبول های قرمز دارا هستند.DHA گلبول قرمز در هیچ یک از گروه های مورد تحقیق تحت تاثیر قرار نگرفت.سخت پوست ریز شناور در سطح دریا(crustacean zooplankton) مانند سخت پوست قطب جنوب (Antarctic krill ) (Euphausia superb) و calanus spp هنوز در طفولیت صنعتی به عنوان مواد اولیه غذا های دریایی و مکمل های غذایی بصورت تجاری بسیار امید بخش است.Krillو calanus شامل بسیاری از اسید های چرب مخصوص به خود در فسفولیپید ها (krill) و استر های واکس  (calanus)هستند و هر دو شامل مقادیر قابل توجهی SDAمانندEPA و DPAو DHAهستند. این امر نشانگر این است که فسفولیپید های PUFA بطور کاراتری در مقایسه با تری آسیل گلیسرول (TAG ) جذب میشوند. هرچند زیست دسترسی ،دریافت،متابولیسم و تاثیرات بیولوژیکی آنها در انسان هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.

. EPAو DHA:

EPAو DHA بطور رایج به اسید های چرب دریایی برمیگردد، ترکیباتی هستند که در غذا های دریایی وجود دارند که بطور اصلی در آثار ترفیع دهنده سلامتی سهیم هستند.در یک مطالعه ی اخیر منتشر شده آینده نگر تمام دلایل مرگ و میر را در یک گروه که بیش از 1000 بیماربا بیماری کرونری قلب را شامل میشد دنبال کردند، یک رابطه معکوس بین سطح n-3 PUFA خون و مرگ و میر کلی مستقل از سایر عوامل خطر شناخته شده نشان داده شد.ارگانیسم های دریایی به عنوان تنها غذایی که شامل مقادیر طبیعی بالایی از این اسید های چرب است شناخته شده است.این امر از این حقیقت برمیخیزد که که فیتوپلانکتون های دریایی نسبت بالایی از EPA و DHAرا داراست و بنابراین این اسید های چرب در زنجیره غذایی جمع میشوند.

انجمن قلب امریکا بطور کلی دریافت روازنه n-3 PUFAی بالای 400-500 میلی گرم EPAو DHA را توصیه میکند که میتواند با مصرف حداقل دو واحد ترجیحا ماهی روغنی در هفته یا روغن جگر ماهی یا اتیل استر های  n-3 PUFA (EEs) کپسول شده، تامین گردد. بیماران با بیماری کرونری دریافت روزانه ی 1 گرم EPA+DHA توصیه میشود ، در حالی که به افراد با بیماری هایپرتری گلیسیریدمیا توصیه میشود در هر روز 2-4 گرم EPA+DHA بخورند. مطالعات مداخله ای در افراد سالم این امر را تصدیق میکند که وقتی قصد غنی کردن لیپید های پلاسما را با n-3 PUFA داریم مصرف EPA+DHA از ماهی روغنی حداقل به اندازه دریافت روزانه ی کپسول روغن ماهی یا روغن جگر ماهی ،کارا میباشد.مطالعات مداخله ای بزرگتر با EPA+DHA EEs انجام شد ،با در نظر گرفتن اینکه در غذا های دریایی EPAو DHAبعنوان TAGیا در فسفولیپید های غشا استریفای میشود،اما زیست دسترسی EPAو DHAمتاثر از منبع و طبیعت شیمیایی n-3 PUFA ها (TAG یا استر های اتیل ) نمیباشد. غذا های عملکردی که با EPAو DHA مشتق شده از غذا های دریایی غنی شده اند ،اکنون در بسیاری از کشور ها تولید میشود.

در یک مطالعه مداخله ای در نوروی(Norway) اثر مصرف ماهی سالمون که حاوی مقادیر متفاوتی n3 PUFA است را روی بیومارکر ها برای التهاب و آترواسکلروزیس ارزیابی کردند. در رژیم هایی که از ماهی سالمون درست شده بود 3 رژیم چربی مختلف را دادند. (روغن ماهی، روغن ماهی /rapeseed oil ، rapeseed oil) برای تعدیل محتوای اسید های چرب n3در ماهی. بیماران با بیماری کرونری قلب پایدار 700 گرم سالمون مصرف میکردند( باا محتوای n3 PUFA متفاوت) بصورت هفته ای، برای 6 هفته. کاهش معنی دارTAGسرم ،vascular cell adhesion molecule 1، اینترلوکین 6، در بیمارانی که فیله ی ماهی روغنی مصرف کرده بودند که سالمون خورده بودند در مقایسه با دو گروه دیگر مشاهده شد.در یک مطالعه مداخله ای در نوروی(Norway) اثر مصرف ماهی سالمون که حاوی مقادیر متفاوتی n3 PUFA است را روی بیومارکر ها برای التهاب و آترواسکلروزیس ارزیابی کردند. در رژیم هایی که از ماهی سالمون درست شده بود 3 رژیم چربی مختلف را دادند. (روغن ماهی، روغن ماهی /rapeseed oil ، rapeseed oil) برای تعدیل محتوای اسید های چرب n3در ماهی. بیماران با بیماری کرونری قلب پایدار 700 گرم سالمون مصرف میکردند( باا محتوای n3 PUFA متفاوت) بصورت هفته ای، برای 6 هفته. کاهش معنی دارTAGسرم ،vascular cell adhesion molecule 1، اینترلوکین 6، در بیمارانی که فیله ی ماهی روغنی مصرف کرده بودند که سالمون خورده بودند در مقایسه با دو گروه دیگر مشاهده شد.

مکمل های n3 PUFA( EPA و DHA)یک درمان امید بخش برای پیشگیری اولیه و نیز پیشگیری خاص ثانویه CVD است. شواهد جمع شده از مطالعات اپیدمولوژیک و از large randomized controlled trials  مثل DART، GIZZI، JELIS trial ، فایده ی EPAو DHAرا برای پیشگیری اولیه و ثانویه CVD نشان داده اند. هرچند اثرات برای پیشگیری اولیه و ثانویه برای بیماری های قلبی عروقی بین مطالعات متفاوت است و بصورت آشکار بستگی به ازدیاد فاکتور ها مثل استفاده از مکمل های n3 ، رژیم زمینه، بیماران همگروه مورد تحقیق، فاکتور های ژنتیکی و نژادی دارد. و نه همه یtrial  ها هیچ کاهشی در وقایع قلبی عروقی بعد از مصرف n3 PUFA نیافتند.

مصرف غذاهای دریایی و دریافت  n3 PUFA همچنین با اثرات مثبت بر چاقی، سندروم متابولیک و حساسیت انسولینی و کاهش مارکر های التهابی ارتباط دارد. جدیدا رسپتور عملکردی n3 PUFA (GPR120) که میانجی گر اثرات حساسیت انسولینی و آنتی دیابتیک و ضد التهابی است شرح داده شده است. در موش ها فعالیت GPR120 DHA همچنین کموتاکسیس ماکروفاژ ها به سمتprotein 1 chemotactic monocyteرا مهار میکند و ماکروفاژ های التهابی را در بافت چربی جمع میکند. در مجموع این امر نشان میدهد این رسپتور ممکن است بخوبی پتانسیل آترواسکلوروزیس و CVDرا کاهش دهد. هرچند یک نقش عملکردی برای گیرنده های GPR120 در انسانهاباقی مانده تا ثابت شود.

DHA در مغز و در بافت شبکیه به میزان زیادی تجمع میابد و این امر نشان میدهد که برای مغز و تکامل و بهبود بینایی و فعالیت عصبی مهم است. علاوه بر اثرات گفته شده بر CVD مطالعات اپیدمیولوژیکی و پری کلینیکی نشان میدهند که ممکن است در برابر دمانس ، بیماری آلزایمر و تخریب خال و لکه(macular degeneration)محافظت کننده باشد. متاسفانه تبدیل آنزیمی n3 PUFAهای کوتاهتر به DHA در محیط طبیعی محدودیت های خاصی دارد و بسیاری از مکمل های n3حاوی مقدار بسیار کمی DHA در مقایسه با n3 PUFA های کوتاهتر هستند. برای برخورد با این مشکل فیتوپلانکتون هایی که بصورت ژنتیکی تغییر یافته بودند برای تولید روغن جلبک با محتوای DHA TAGکه بیش از 40% DHA است استفاده میشوند. روغن جلبک غنی شده با DHA نشان داده شده که باعث تقویت اندازه ی لیپوپروتئین ها در بزرگسالان دارای اضافه وزن و چاقی و کاهش مدیاتور های التهابی میشود.

3.1.3نسبت n6/n3 بافتی:

فاکتور های اختصاصی برای برداشت و متابولیسم اسید های چرب n3دریایی خورده شده (EPAو DHA)مهم هستند و این امر مشهود است که خطر بیماری های قلبی عروقی ارتباط بهتری با سطح خونی این PUFA ها دارد نسبت به دریافت غذایی این PUFAها.یک مقیاس برای سطح خونی n3 PUFA ، omega 3 indexاست که بصورت درصد EPA+ DHA در اسید های چرب غشای گلبول های قرمز تعیین میشود.اسید های چرب گلبول های قرمز تقریبا یک پارامتر پایدار است چون یک تغییر در ترکیب اسید های چرب گلبول قرمز نیاز به چند هفته تغییر رژیم غذایی دارد، در مقابل اسید های چرب سرم طی چند ساعت و اسید های چرب پلاکت طی چند روز تغیر میکنند.

راهنما های تغذیه ای از موسسه ی قلب امریکا طرفدار جایگزینی چربی اشباع با n6 PUFA میباشد( بالای 10% انرژی غذایی) به منظور کاهش خطر CHD.هرچند نگرانی ها در مورد آثار مضر احتمالی در رابطه با نسبت بالای n6/n3 غذایی نیز در حال افزایش است . این نگرانی ها بر پایه ی مطالعاتی است که نشان میدهد که لینولئیک غذایی(C18:2n-6) ممکن است باعث اکسیداسیون LDL و افزایش تولید مدیاتور های پیش التهابی توسط تبدیل متابولیکی به آراشیدونیک اسید(C20:4n-6) شود. برعکس EPAو DHAغذایی با کاهش تولید ایکوزانوئید های التهابی و نیز تولید ضد ملکول های التهابی ارتباط دارد.

هرچند این امر مشهود است که PUFA های بلند زنجیر آراشیدونیک اسید،EPAو DHAبطور برجسته نسبت های فیزیولوژیکی متفاوتی در مقایسه با PUFA های کوتاه زنجیر لینولئیک اسید و αلینولنیک اسید دارند. بنابر این دیگران پیشنهاد میکنند که نسبت بین ARAو EPAدر غشای بافتها، پلاسما و خون ممکن است بهتر ارتباط بین اسید های چرب و تاثیرات سلامتی وابسته به آن را توضیح دهد. نسبت بافتی ARA/EPA بطور واضح از نظر متابولیکی مهم است و برای دنبال کردن ملکول هایی که در بافتها تولید میشوند اساسی است ، هرچند مطالعات آزمایشی متقاعد کننده ی کمی برای حمایت از استفاده از نسبت n6/n3غذایی وجو دارد.

3.1.4فسفولیپید ها و استر های واکس:

روغن کریل(KO) از کریل قطب جنوب(E.superba) استخراج میشود که حاوی n3 PUFA به شکل فسفولیپید نسبت به TAGاست.فسفولیپید n3 PUFAبهتر تحمل میشود و به آسانی در روده جذب میشود. افراد کمی بودند که در مورد اثرات مفید مکمل های غذایی KO مطالعه کردند و همچنین این مطالعات نسبتا کم هستند(n<40، بالای 7 هفته). آنها نشان دادند که مکمل KO بهتر تحمل میشود و منجر به افزایش مطلوب سطح EPAو DHAپلاسما و غشای سلولی میشود. در یک trial طراحی شده ی تک همچنین گزارش شده که KO باعث کاهش TAG و کلسترول سرم میشود. این اثر کاهنده ی لیپید در افراد سالم در مورد آخری تایید شده نیست. همچنین نشان داده شده که KO باعث محدود کردن التهاب و علائم آترئتیک میشود. بعلاوه KO غذایی  کبد تحریک شده ی چرب تحریک شده وابسته به چربی را در موش هایی که مصرف بالای چربی داشتند کاهش میدهد که با کاهش وزن کبد و سطح کبدی لیپید های کل ،TAGو کلسترول به موازات کاهش بیان مارکر های التهابی مثل فاکتور نکروز تومور، سنجیده میشود. همچنین روغن های غذایی که از سایر crustacean zooplankton ها مثل calanus finmarchicus ویژگی های جالبی دارند. روغن  calanus شامل n3PUFA در ترکیب با استر های واکس با نسبت بالای سطح  asthaxantin میباشند. مطالعات مختلف مداوم مکمل های غذایی در مورد روغن calanus در مورد پتانسیل اثرات سلامتی روغن استخراج شده از c.finmarchicus در مدل های بیماری حیوانی تحقیق کردند.

3.2 پروتئی ها و پپتید های دریایی:

فواید سلامتی غذا های دریایی در درجه اول به لیپید های دریایی نسبت داده میشوند، هرچند اثرات سلامتی پروتئین ها ، پپتید ها و سایر ترکیبات محلول در آب کمتر مورد تحقیق قرار گرفته اند و چون مواد تشکیل دهنده ی غذاهای دریایی، اثرات آنها ممکن است با n3PUFA  ها پوشانده شود، در تحقیقات مداخله ای رژیم های دریایی، اثرات سلامتی پروتئین ها و پپتید های دریایی بیشتر مورد توجه علمی قرار گرفتند چون در مطالعات حیوانی در محیط طبیعی و مصنوعی ، نشان داده شده که پپتید هایی که از منابع دریایی مشتق شده اند خواص زیست فعالی دارن که ممکن است سلامتی انسان را ارتقا دهد.

این امر مشکل است که بین فعالیت زیستی مشتق شده از پروتئین ها و پپتید ها تفاوت قائل شویم چون خیلی از پپتید ها در پروتئین های ذاتی پنهان میشوند و ممکن است درطی فرآیند غذا و هضم معدی رودی آزاد و جذب شوند. بعلاوه پپتید های زیست فعال ممکن است در خارج سلول در طول هیدرولیز آنزیمی، استخراج باحلال یا تخمیر میکرئبی پروتئین خای غذا. با این حال هر دوی پروتئین ها و پپتید ها خواص زیست فعالی دارند که بستگی به ترکیب اسید های آمینه شان، طولشان و ساختارشان و ردیف اسید های آمینه دارد.

3.2.1 پروتئین ها:

کیفیت پروتئین با محتوای اسید های آمینه ضروری و زیست دسترسی تعیین میشود یعنی نسبت یک ماده ی مغذی که یتواند جذب شود و مورد استفاده قرار گیرد. ماهیچه ی ماهی حاوی همه ی اسید های آمینه ی ضروری است و میتواند به عنوان یک منبع کامل پروتئین مورد توجه قرار گیرد. در کل پروتئین های حیوانی یک ترکیب اسی آمینی دارند که مطلوب تر از پروتئین های گیاهی است و کیفیت پروتئین خیلی از ماهی ها ممکن است از گوشت های زمینی تجاوزز کند و برابر پروتئین ایده آل است مثل لاکتالبومین.

داده ها جدیدا از مطالعه ی the large nurses health study موجود است که یک مطالعه ی آینه نگر است که بیش از 84000 زن را در طول 26  سال دنبال کردند که یک کاهش واضحی در CHD دیده شد از طریق انتخاب ماهی و ماکیان به عنوان منبع پروتئین غذای اصلی. در این مطالعه دریافت سایر فاکتور های مهم مثل n3 PUFA تعدیل شد و مطالعه ی قبلی را تایید کرد که نشان میدهد که دریافت بالای ماهی با خطر پائین CHD  در ارتباط است.

مطالعات بر روی انسان ها و حیوانات اثر پروتئین های دریایی را در جایی که لیپید های زیست فعال و سایر مواد مزاحم حذف شده بودند یا برابری ایجاد کرده بودند(وزن) بین اجزای مورد آزمون که کمیاب بودند ، ارزیابی کردند. مصرف پروتئین های ماهی Codمنجر به کاهش واضحی در high sensitive c reactive protein شد و نیز حساسیت انسولینی را بهبود بخشیدزمانی که مقایسه شد با سایر منابع پروتئینی در یک  trial انسانی.این امر نشان داد که پروتئین های غذاییcod میتوانند با پیشگیری از دیابت تیپ 2 در ارتباط باشد، که مطالعات حیوانی با نتایج یکسان را تقویت میکند. یافت شده که تخمدان های حلزون دو کفه ای بدون چربی( scallop)و ماهی تن باعث کاهش کلسترول تام در مقایسه با گروه کنترل کازئین در یک مطالعه ی رژیمی که از رت ها استفاده کرده بودند، میشود. بعلاوه، گزارش شده که پروتئین های ماهی بدون چربی واقعا اثرات ضد فشار خون بالا در سایر مطالعات حیوانی را نشان میدهند. یک رژیم بالا از نظر پروتئین ، برای مثال غذا های دریایی، پیشنهاد شده که برای کنترل وزن سودمند است که باعث افزایش احساس سیری و افزایش تولید گرما میشود، با این حال trial  های کلینیکی طولانی مدت نادر هستند.

3.2.2 پپتید ها:

در سال های جدید، نور بر پپتید های ارتقا دهنده ی سلامتی تابیده شده که از هضم معدی رودی پروتئین های غذای دریایی و هیدرولیز پروتئین ماهی(FPH)ناشی شده است. در طول هضم برخی از پروتئین ها بطور کامل به اسید های آمینه ی آزاد شکسته نمیشوند، اما تقریبا پروتئین های کمی هستند که میتوانند برداشت شوند و در نتیجه فرایند فیزیولوژیکی را در طبیعت تحت تاثیر قرار دهند. ابتدائا سه اثر وجود دارد که به این قبیل پپتید ها نسبت داده میشود. مطالعات مختلفی، هم در محیط طبیعی و هم مصنوعی،دریافتن که هر دوی FPH و پپتید هایی که از هضم معدی رودی مشتق شده اند اثر ضد فشار خون بالا با مهار آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE) دارند. مطالعات همچنین پپتید ها را با اثرات ضد چاقی مرتبط میدانند که باعث تحریک هورمون هایی میشود که در تنظیم سیری نقش دارند. خواص آنتی اکسیدانی پپتید های مشتق شده ی غذایی و پروتئین های هیدرولیز شده مورد تحقیق قرار گرفتند.مرور های مختلف جدیدی از پپتید های زیست فعال در دسترس است.

ACE یک تنظیم کننده ی مهم فشار خون است که آنژیوتانسین 1 را به منقبض کننده ی رگ قوی آنژیوتانسین 2 تبدیل میکند که متعاقبا فشار خون را افزایش میدهد. بعلاوه،ACE برادی کینین را که خاصیت گشاد کننده ی عروق دارد از کار می اندازد. توجه زیادی به غذا های مشتق شده از پپتید های مهاری ACE اختصاص داده شده برای پیشگیری و درمان فشار خون بالا، و همچنین اثر این پپتید ها در کل کمتر از کاپتوپریل و سایر دارو های سنتزی است، پپتید های ضد فشار خون بالای مشتق شده ی غذایی بطور تجاری در دسترس است. پپتید های مهار کننده ی ACEمعمولا شامل 3 تا 20 آمینواسید هستند و اثرات مهار کننده ی این پپتید ها بطور گسترده در محیط مصنوعی مورد مطالعه قرار گرفت. در یک مطالعه ی cross over با 61 فرد با فشار خون در مرز و فشار خون بالای خفیف دردوز 1.5 گرم در روز یافت شده که یک الیگوپپتید مشتق شده از بونیتو اثرات ضد فشار خون بالا دارد . تشخیص داده شد که تقریبا 62% افراد مورد ازمون کاهش عمده تا متوسط در فشار خون داشتند. در یک controlled trial با پلاسبو دو سو کور در 4 هفته بر 29 فرد با فشار خون بالا ، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک به ترتیب به 9.3 و 5.2 میلی متر جیوه کاهش یافت، بعد از 4 هفته استفاده از پپتید والیل تیروزین که از هیدرولیز آنزیمی ساردین ها مشتق شده بود. فشار خون در روه پلاسبو تغییری نکرد. مطالعات انسانی اندکی وجود دارد که اثر پپتید های مهار کننده ی ACE از محیط زیست دریایی را امتحان کرده باشند. مطالعات انسانی بر پپتید های حاصل از شیر بی نتیجه است ، با  trial  های مختلف که نشان دهنده ی اثرات کاهنده ی فشار خون است ، هرچند برخی مطالعات هیچ اثری را نشان ندادند.سایر مهارکننده های ACE از منابع دریایی وجود دارند، شامل چیتوالیگوساکارید و فلوروتانین.

خیلی از مطالعات در محیط مصنوعی متقبل شده اند که اثرات آنتی اکسیداتیو FPH را ارزیابی کند. پیشنهاد شده که خواص آنتی اکسیدانی پپتید ها نتیجه ی پتانسیل آنها در پاک کردن رادیکالها در طول پراکسیداسیون، پاک کردن ترکیبات حاوی اکسیژن یا آنها که میتوانند شلات کننده های فلزی باشند، میباشد، هنوز مکانیسم واقعی شناخته نشده است.فعلیت آنتی اکسیدانی پروتئین های هیدرولیز شده ی دریایی برای گونه های مختلف ماهی ، نرم تن ، خرچنگ و جلبک های میکروسکوپی، نشان داده شده است. هرچند، ارتباط با برون ده مفید سلامتی در انسان ها جدیدا علمی شده است.

3.3 کربوهیدرات ها و فیبر ها:

غذاهای دریایی برپایه ی ماهیچه در کل حاوی مقادیر بسیار کمی کربوهیدرات و فیبرهستند. اما جلبک های ماکروی خوردنی( جلبک قرمز، سبز و قهوه ای)حاوی مقدیر زیادی کربوهیدرات پیچیده و فیبر غذایی هستند. در مطالعات حیوانی ثابت شده که پلی ساکارید ها از جلبک های قابل خوردن مختلف باعث کاهش کلسترول تام،LDL کلسترول و TAG میشود. علاوه بر اثرات کاهنده ی چربی خون آنها، پلی ساکارید های سولفاته از جلبک پتانسیل آنتی اکسیدانی دارند. ثابت شده است که پلی ساکارید ها از جلبک سبز ulva rigida باعث پیشگیری از تشکیل ورقه های چربی ناشی از رژیم در موش بزرگ میشود.

کیتوزان یک پلی ساکارید مشتق شده از اسکلت خارجی crustacean ها است و کندروتین سولفات ممکن است از بافت غضروفی elasmobranch ها مشتق شده باشد. کیتوزان و کندروتین سولفات برای موارد بیوتکنولوژی ، داروسازی و پزشکی کاربرد دارد.با این حال مطالعات مختلفی آثار مفید مصرف دهانی کنروتین سولفات بر اوستئوآرتریت را نشان داده اند، از طریق تحریک تولید ماتریکس خارج سلولی توسط کندروسیت ها، آثار ضد التهابی و مهار تخریب غضروف. دریافت کیتوزان در ارتباط با چاقی و دیس لیپیدمی مورد مطالعه قرار گرفت ، با این حال شواهد برای آثار مفیدش هنوز ضعیف است.

3.4 ویتامین ها و مینرال ها:

تنوع بین ارگانیسم های دریایی در مورد سطح ویتامین ها و مینرال ها وسیع است. با این حال برخی از میکرونوترینت ها هستند که عموما در ماهی و سایر غذاهای دریایی در مقایسه با گوشت های پستانداران و گیاهان فراوان تر هستند.

3.4.1 ویتامین D :

ماهی روغنی یک منبع غذایی عالی برای ویتامین دی است. سنتز درونی پوستی ویتامین دی از طریق تحریک با اشعه ی خورشید ارزیابی نیاز خوراکی ویتامین دی را دشوار کرده است. با این حال ، آنالیز سطح 25 هیدروکسی ویتامین دی خون میتواند در ارزیابی وضعیت ویتامین دی کمک کند. کمبود ویتامین دی بصورت ریکت( راشیتیسم) یا استئومالاسی بروز میکند، با این حال واژه ی نقصان ویتامین دی معمولا در مواردی استفاده میشود که سطوح پایین ویتامین دی باسایر بیماری ها ارتباط دارد. افرادی که در خطر بالای کمبود ویتامین دی هستند ، افرادی هستند که در عرض جغرافیایی بالاتری زندگی میکنند، افرادی که پوست رنگی دارند و افراد مسن، چون سن و پوست تیره تر سنتز داخلی را کاهش میدهد. مطالعات زیادی وضعیت ویتامین دی و دریافت از راه غذا یا مکمل را در ارتباط با خطر های مختلف و حصول فواید سلامتی ارزیابی کردند . هرچند برخی از مطالعات آثار مفیدی در مورد افزایش وضعیت ویتامین دی بر وضعیت قلبی عروقی و وقایع، سرطان هاو همه ی دلایل مرگ و میر یافته اند، یافته ها نا جور و ناپایار هستند.با این حال ماهی روغنی و روغن جگر ماهی کد در بین منابع غذایی اندکی هستند که بطور طبیعی مقادیر بالای ویتامین دی دارند.

3.4.2 سلنیوم و ید:

محتوای برخی مینرال ها در ارگانیسم ها و غذاهای دریایی در مقایسه با حیوانات زمینی بیشتر است. بخصوص سلنیوم و ید د غذا های دریایی در مقایسه با گوشت فراوان تر است اما همچنین  روی، منیزیوم، و کلسیم در غذا های دریایی خاصی بالاتر هستند.

افزایش دریافت سلنیوم با محافظت در برابر سرطان های مختلفی در ارتباط است. در یک گزارش از موسسه ی امریکایی تحقیق سرطان شواهد  برای حمایت از اثر پیشگیری کننده(احتمالا محافظت) برای سرطان پروستات و سرطان کلرکتال، پوست وریه، قوی بود. شواهد از trial  تغذیه ای و پیشگیری از سرطان، اثر محافظت کننده ی واضحی از مکمل سلنیوم بر بروز کلی سرطان پروستات یافتند. The selenium and vitamin E cancer prevention trial(SELECT) اثر پیشگیری کننده ای از سلنیوم بطور تنها و یا در ترکیب با ویتامین ای در برابر سرطان پروستات نیافت. وضعیت سلنیوم و بیان سلنوپروتئین بر نقش آن در بیمای های قلبی عروقی و عصبی دلالت میکند.

اثر مفید افزایش دریافت ید با افرادی که دریافت کمی دارند و ممکن است درمعرض کمبود ید باشند ارتباط دارد. تقویت کردن نمک با ید یک متد موثر از نظر هزینه و تغذیه برای خاطر جمعی از دریافت کافی در کل جمعیت میباشد. اگرچه یک جریان مهم برای محدود کردن و از ریشه کنی این کمبود تغذیه ای انجام شد، خیلی از کشور ها شامل کشورهای توسعه یافته، پوشش ناکافی نمک ید دار و وضعیت بسیار پایین ید در جمعیت ، افزایش خطر گواتر پیشرونده، کرتینیسم و سایر اختلالات را دارند. دریافت بالای غذا های دریایی و محصولات دریایی میتواند با بهبود وضعیت ید در مناطق در ارتباط باشد. بعنوان یک منبع تغذیه ای جلبک دریایی بطور خاص از نظر ید بالاست، و اقیانوس ها مخزن ید بشمار میروند چون تنها مقدار کمی در خاک وجود دارد. محتوای بالای ید در غذا های دریایی، استفاده آن در کمبو ید در جنگ جهانی ممکن است مورد غفلت قرار گیرد.

3.5 سایر ترکیبات زیست فعال:

3.5.1 کاروتنوئید ها:

کاروتنوئید ها ترکیبات رنگیزه دار هستند که به عنوان دریافت کننده ی انرژی نور در ارگانیسم های فوتوسنتز کننده ی دریایی و به عنوان آنتی اکسیدان که گونه های اکسیژن واکنش پذیر خطرناک را غیر فعال میکند، عمل میکنند. رنگیزه ی قرمز آستاکسانتین به ماهی سالمونید( سالمون، قزل آلا و غیره)، خرچنگ و روغن های مشتق شده از crustacean دریایی ، رنگ خاصی میبخشد. حیوانات قادر به سنتز کاروتنوئید ها نیستند و آستاکسانتین بطور رایج به عنوان مواد اولیه برای تقویت رنگ سالمون و در غذا ها بعنوان رنگ و nutraceutical استفاده میشود. سایر کاروتنوئید ها مثل فوکوکسانتین بطور رایج در جلبک های قابل خوردن یافت میشود، نشان داده شده که از طریق مهار فعالیت لیپاز رودی باعث کاهش چاقی میشود.

3.5.2 پلی فنول ها:

پلی فنول ها یک گروه هتروژنوس از ترکیبات هستند و از نظر ساختاری به فلاوونوئید ها، فنولیک اسید، لیگنان ها و استیلبن ها طبقه بندی می شوند. جلبک های ماکروی دریایی منبع غنی از آنتی اکسیدان های پلی فنولی مانند کاتچین ها، فاوونول ها، فلاوونول و فلوروتانین ها به ترتیب، هستند. پلی فنول ها به خوبی نقش انتی اکسیدانت ها را دارند و پلی فنول های مشتق شده از جلبک دریایی بعنوان ماده ی غذایی اولیه ی عملکردی کشف شده اند. فواید سلامتی مختلفی به دریافت غذایی پلی فنول های مشتق شده از غذای دریایی نسبت داده میشود، با این حال، خیلی از اثراتش در مطالعات اپیدمیولوژی و مداخله ای بخوبی سندیت ندارد.

3.5.3 فیتواسترول ها

فیتواسترول ها همچنین بعنوان استرول های گیاهی شناخته میشوند، ترکیباتی هستند که یک ساختار شیمیایی مشابهی به کلسترول دارند. فیتواسترول ها در گیاهان موجود است و اشتقاق های فراوان تر شامل استیگماسترول، کمپسترول و سیتوسترول ها میباشد. غذا های دریایی و بویژه بی مهره های دریایی حاوی فیتواسترول ها ( استرول ها و استانول ها) و استر های اسید چرب آنها میباشد. Molluscs ممکن است بالای 50% فیتواسترول در حوضچه ی استرول شان داشته باشند. اثرات کاهنده ی LDL کلسترل فیتواسترول ها سندیت دارد و با فواید قلبی عروقی اضافی ارتباط  دارد. یک مکانیسم پیشنهادی این است که فیتواسترول ها برداشت رودی کلسترول را مهار میکنند. سیتواسترول هم نشان داده شده که باعث تعدیل سنتز کلسترول میشود. اثرات کاهنده ی کلسترول خون با دریافت جلبک های میکروسکوپی قابل خوردن خاصی ارتباط دارد که نشان داده شده که به علت فیتواسترول هاست ، و جلبک های میکروسکوپی به عنوان یک تولید کننده ی اولیه صنعتی فیتواسترول ها هستند.در بزرگسالان و کودکان با هایپرکلسترولمیای فامیلی و نامشخص ، نشان داده شده که مکمل های فیتواسترول باعث کاهش 10 تا 16 درصدی سطح LDL کلسترول شده اند. فیتواسترول ها با موفقیت در غذا های عملکردی مانند ماست، شیر، نوشیدنی ها و spreadsاستفاه شدند. با این حال بر مبنای مطالعات اپیدمیولوژیکی که ارتباط بین غلظت فیتواسترول پلاسما و خطرCVD را ارزیابی کردند، ممکن نیست که یک پاسخ مشخص درباره ی اثرات مفید فیتواسترول ها و خطر CVD بیابند. نویسندگان از هیچ یک از مطالعات کلینیکی که اثرات مفید سلامتی فیتواسترول های مشتق شده ی دریایی را ارزیابی کردند آگاه نیستند.

3.5.4 تورین:

تورین(2 آمینواتانسولفونیک اسید) یک آمینو اسید آزاد منحصر به فرد است که در بیشتر بافت ها موجود است و مخصوصا در قلب، خون، شبکیه و مغز تکمیل یافته فراوان است. نقش فیزیولوژیکی تورین بطور کامل روشن نیست، با این حال، مشارکت آن در ترکیب با اسید صفراوی بخوبی شناخته شده است. بعلاوه، تورین در بسیاری از فرایند های فیزیولوژیکی مانند تنظیم اسمولاریته، تعدیل ایمنی، تثبیت غشا دخیل است و تورین نقش مهمی در تکامل چشم ها و سیستم عصبی دارد. تورین یک ماده ی مغذی است که در برخی شرایط ضروری است چون سنتز داخلی آن محدود است و تامین اصلی آن از طریق رژیم غذایی است. غذاهای دریایی در کل منبع بهتری برای تورین در مقایسه با حیوان های زمینی میباشد، و برخی از بی مهره های دریایی بطور خاص غلضت بالایی تورین دارند، در حالی که گیاهان خاکی از نظر تورین کم یا تهی هستند.

افزایش دریافت غذایی تورین با اثرات مفید سلامتی ، شامل اثرات قلبی عروقی، دیابت، و یک عامل افزاینده ی فشار خون ، همراه است. فواید سلامتی که با دریافت تورین در ارتباط است از مطالعات اپیدمیولوژیکی و حیوانی مشتق شده است. با این حال در یک مطالعه ی مداخله ای انسانی elvevoll و همکارانش دریافتند که مکمل تورین و اسید های چربn3 پزوفایل های لیپید خون را تقویت میکند در مقایسه با افرادی که مکمل n3 به تنهایی دریافت می کنند. این امر نتیجه ی یک مطالعه را تایید میکند که دادن تورین به افراد چاق باعث کاهش سطح تری گلیسیرید و شاخص آتروژنیک  در مقایسه با گروه پلاسبو میشود . trial  های کلینیکی بیشتری نیاز است تا نتیجه ی استوار تری را در مورد فواید سلامتی تورین ایجاد کند.

4.روند آتی غذا ها و مواد اولیه ی دریایی:

4.1 تحقیق برای منابع دیگر n3 PUFA:

در این زمان چون فواید سلامتی مسنود مصرف غذا های دریایی در ورای n3 PUFA و CVD بسط داده شده ، یک نگرانی رو به افزایش درباره ی دسترسی جهانی و قابل تحمل بودن ذخیره ی ماهی و سایر منابع دریایی وجود دارد. درحالی که برون ده کشت آبی  بطور پیوسته در حال افزایش است و انتظار میرود بیشتر هم شود، یک انحطاط در غنایم جهانی از ماهی گیری از1980 وجود دارد و هیچ افزایشی قابل انتظار نیست.

تلاش زیادی برای یافتن منابع دیگری برای روغن های دریایی ، بویژه منابع جدید برای n3 PUFA انجام شد و پیشرفتی شکل گرفت، تحقیقات تاکنون کاملا موفقیت آمیز نبوده است. برداشت منابع دریایی کم ارزش مانند کریل و زوپلانکتون ،در افزایش درخواست سهیم هستند. سایر راههایی که کشف شدند شامل استفاده از جلبک های میکروسکوپی و واکنش دهنده های زیستی برای تولید روغن های دریایی میباشد و تغییر ژنتیکی محصول برای تولید EPAو  DHA میباشد. Polychaetes یک کلاس از کرم حلقوی است که پیشنهاد میشود که بعنوان یک منبع برای اسید های چرب در کشت آبی میباشد.

4.2 افزایش محتوای تغذیه ای غذا های کشت آبی:

بنا بر آمار FAO کشت آبی جهانی از کمتر از 1 میلیون تن در سال 1950 به 51.7 میلیون تن در سال 2006 افزایش یافته است. اگرچه ماهی های آب گوارای گیاه خوار و همه چیز خوار و molluscsهم چنان گونه های کشتی غالب در حجم تولید میباشند، یک افزایش وسیع در تولید گونه های دریایی گوشت خوار مانند سالمون(salma salar) و ماهی خواردار( disentrachus labrax) وجود دارد. این امر بدون افزایش دانش و یافته های علمی در موضوع تغذیه ی ماهی امکان پذیر نیست.پیشرفت تغذیه ی کارا و نوآوری در تکنولوژی تغذیه در بهبود سلامت ماهی و بقا در هر دو مرحله ی زندگی ابتدایی و انتهایی در سیکل تولید به خوبی پیشرفت اساسی در سرعت تغییر تغذیه ، سهیم است. عمل رشد و سلامت ماهی بخش اصلی در توجه نظر به تحقیقات تغذیه ی ماهی میباشد، در حالی که بهینه سازی تغذیه برای تولید یک غذا با ویژگی های تغذیه ای عالی کمتر مورد تاکید است.

از یک مطالعه ی گذشته نگر تغذیه ای ،روند افزایش استفاده از روغن های گیاهی در تغذیه ی ماهی کمتر مطلوب است زیرا این امر منجر به ترکیب اسیدهای چرب نامطلوب در ماهی میشود بویژه اینکه محتوای EPAو DHAکاهش میابد. ترکیب اسید های چرب تغذیه ای در هر دوی ماهیچه ی ماهی و سپس در پروفایل چربی خون انسان منعکس میشود.

فاکتور های مختلفی وجود دارند که در افزایش استفاده از روغن های گیاهی در تولید غذا و سپس در کشت ماهی سهیم هستند. عوامل اقتصادی که این روند را تحریک میکنند شامل محدودیت منابع، افزایش نیاز و قیمت روغن های دریایی در مقایسه با روغن های گیاهی است. بعلاوه موضوع مهم و حضور آلوده کننده های آلی پایدار در روغن های دریایی فاکتور هایی هستند که بر این روند تاثیر میگذارند. پیشنهاد داده میشود که انجام برنامه های قدیمی پرورش برای انتخاب گونه های کشت یافته برای دارا بودن سرعت بالای تبدیل زیستی ALAبه  DHA یک راه برای تقویت ترکیب اسید های چرب سالمونید ها در زمانی که از روغن گیاهی در تغذیه استفاده میشود میباشد.

با این حال کشت آبی یک فرصت را برای تغییر و مناسب کردن محتوای تغذیه ای گونه های کشت یافته عرضه میکند و بنابراین غذا های دریایی با فواید سلامتی اضافه شده با ترکیب با ترکیبات عملکردی در تغذیه تولید میشود. این امر تنها محدود به چربی ها و ترکیبات لیپوفیلیک نمیباشد بلکه شامل افزایش مینرال ها ، پروتئین ها و سایر ترکیبات محلول در آب میباشد. تغییر و بهبود پروفایل اسید های چرب در ماهی با تغییر غذا دهی برای دارا بودن محتوای دریایی بالاتر قابل حصول میباشد. افزایش موفقیت آمیزمحتوای سلنیوم و تورین در گربه ماهی افریقایی(clarias gariepinus) با تعدیل رژیم غذایی مشاهده شد. در یک زمینه ی جهانی فرصت برای بهبود پروفایل تغذیه ای بطور بالقوه برای گونه های آب گوارا وسیع تر است زیرا برخی از براورد ها نشان میدهند که این گونه ها ترکیب مفید کمتر چربی و سایر ترکیبات را دارند.

4.3 چالش های آماری و آتی سلامتی:

همان طور که بحث شد، یک رژیم بالا از نظر غذا های دریایی با نتایج مفیدی برای افزایش تعداد بیماری ها و شرایط پزشکی مرتبط است. این امر نیز مشهود است که شیوع بیماری های مرتبط با شیوه ی زندگی در کشور های توسعه یافته و در حال توسعه  در حال افزایش است . این انتقال از بیماری های واگیر دار به غیر واگیر دار یک روند برای دهه های مختلف است و احتمالا در آینده نیز ادامه میابد که منجر به یک جمعیت مسن میشود و چون بهبود جهانی در مراقبت سلامت و درمان پزشکی ایجاد میشود.

بطور قابل توجه ثابت شده که غذا های دریایی و نوترینت های مشتق شده از رژیم غذای دریایی باعث پیشگیری و حفظ در برابر بسیاری از بیماری های مرتبط با شیوه ی زندگی اپیدمی بویژه CVD میشود . بنابر این نقش غذا های دریایی در مبارزه با این چالش های سلامتی میتواند تقویت شود چون خیلی از شوتهد درمورد اثرات ارتقا دهنده ی سلامتی غذا های دریایی موجود است. سهم این ها در تقویت ایمنی غذایی و سوء تغذیه نیز ممکن است افزایش یابد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نظرات 1 + ارسال نظر
حمید محمد بیگی شنبه 30 خرداد 1394 ساعت 23:24

سلام
دکتر ممنون. موفق باشی و سرفراز
راست متن خیلی تخصصی بود و من زیاد نفهمیدم

ارادتمند حمید جان، حق با شماست انشالله متنهای بعدی رو سعی می کنم ساده تر باشند

امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.